2018. november 19. 21:13 - TonyBaritoon

Megéri-e a PS Classic egy verekedős játék rajongónak?

A PS classicot gondolom nem kell bemutatnom. A Sony a Nintendo receptje alapján adta ki klasszikussá vált konzoljának, modern kicsi mását. A Fogadtatása elég vegyes, vannak akik imádják, hogy minden aspektusában retro a konzol (így pl. nincsenek analóg karok a kontrolleren) de vannak akik kifogásolják a 100 dodót, hisz 20 régi játékról beszélünk és valószínű a gép nem lesz bővíthető semmilyen formában (bár ilyenkor mindig jön pár tehetséges ember, aki megoldja). A 20 rajta lévő játék  is megosztotta a játékos közösséget. Ez nem csoda, hiszen egyrészt rajta vannak nélkülözhetetlen címek, pl. a Rayman, a Resident Evil, a Metal Gear Solid, a GTA, TWISTED Metal. Más PS klasszikus játékok azonban kimaradtak így pl. Crash Bandicoot, Spyro és Crock nem képviselteti magát az újra kiadott konzolon, ahogy Lara Croft kalandjai is kimaradtak, a classicon ugyanis egy Tomb Raider sincs, viszont olyan "neve nincs" játékok felkerültek, mint pl. Destruction Derby vagy a Cool Boarders 2 (jó, lehet én vagyok a műveletlen, de a classik előtt hallott bárki is ezekről a játékokról?)

A blogon azonban természetesen egyetlen egy szempontot fogunk megvizsgálni: ha az ember tudatosan a verekedős játékok miatt veszi meg a kicsi gépet, akkor végül is megéri-e neki? 

Jó, persze, az a 100 dollár akkor éri meg bárkinek, ha a 20-ból legalább 18-al szívesen játszik az ember, ráadásul nem lehet azt elvárni, hogy egyetlen egy zsáner despota módon kisajátítsa a konzolt, szóval nyilván műfajonként 2-3 címnél több játék nem lesz rajta.  De ha valaki a bunyós játékok nagy rajongója, akkor tisztában van azzal, hogy milyen csodás játékok jelentek meg annak idején az eredeti Playstationön. Mielőtt belemélyednénk, természetesen az ízlésem is közrejátszik a véleményem is a konklúzió kialakításában. Így lehet, attól, hogy nekem nem bejön vagy éppen nem jön be a lista neked más lesz a véleményed.

Elemezzük ki akkor, hogy bunyós szempontból megéri-e? 

1, Tekken 3

A Tekken tagadhatatlanul az egyik legjobb és egyúttal legismertebb, legelismertebb játék volt a konzolon! És a PS-re megjelent trillógia égköve kétségtelen a harmadik rész volt! Ez az a játék, ami meglepő módon, nem öregedett rosszul! A játékmenet pörgős, a karakter felhozatal változatos és kreatív, a sztorit igazán bevállalósan folytatta a második epizód után és tartalmas volt! Rengeteg játékmód, hangulatos átvezető intrók! Ha engem kérdeznek melyik a kedvenc Tekken játékom, akkor a 3 és az 5 között szoktam vacillálni. Kétségtelen, ennek a játéknak helye van és ha nincs PS egyes vagy kettes a birtokodban és ez a kicsiken nincs meg, akkor egy hatalmas érv a konzol mellett a Tekken 3, mely a műfaj egy legendás játéka! 

2, Battle Arena Toshinden 

Ez az a játék, amit múltkori cikkemből (sok más fantasztikus játékkal együtt) kihagytam, hogy a cikk ne legyen indokolatlanul hosszú. A Toshinden egy fegyverforgató verekedős játék, de ellentétben a Soul Calibur és Samurai Shodown szériákkal, modern időben játszódik, így előfordulnak akár tűzfegyveres karakterek is (a harmadik epizódban két láncfűrészes karaktert is kapunk). Technikai szempontból hatalmas újdonságot hozott a játék, nem csupán 3D-s volt a megjelenés, hanem oldalra is ki lehetett lépni. Ez manapság nevetségesnek tűnhet, de ekkoriban ez nagyon nagy dolog volt. Tehát, örülhetnénk és újabb érv lenne a konzol mellett...hogyha a második vagy legjobb esetben a harmadik részt tették volna rá. 
Az első rész ugyanis borzasztóan megöregedett. Ellentétben a Tekken 3-al NAGYON látszódik és érződik, hogy eljárt felette az idő. Arról nem is beszélve, hogy a Toshinden legjobb karakterei a kettőben és a háromban debütáltak. Az első epizódban elég érdekes volt a fizika, a játék tempója veszettül lassú volt már akkoriban is...nem egy értékelhetetlen rossz játék, ráadásul ha mást nem is, a zenéket élvezett hallgatni, de nem nagyon értem miért nem a második vagy a harmadik rész került rá a kicsi gépre.    

3, Super Puzzle Fighter II Turbo

A verekedős játéknak álcázott puzzle játék...Sose szerettem. Eleve ez a chibi megvalósítás...sajnálom verekedős játékoknál engem frusztrál. Irritáló színek, idegesítő zenék, egyszerűen borzasztóan idegesítő egy játék. Nem tudom elhinni, hogy a Sony és a Capcom leült tárgyalni és nem ám a Darkstalkers, vagy a Marvel Super Heroes, vagy a Marvel vs. Capcom volt a téma, hanem ez a vacak... És nem is nagyon látom értelmét, hogy a gyűjtemény tagja legyen a játék. Vannak jobb puzzle játékok is a PS Classicon. 
Egy valamire kétségkívül jó,ha van barátnőd akit szeretnél a bunyós játékok felé lökni, ez egy finom kis kezdet. 

A végső konklúzió: 

A három játékból egy az ami garantáltan szórakoztató. A Toshinden rosszul öregedett és a Super Puzzle pedig réteg játék egy olyan műfajban, ami már amúgy is egy rétegnek szól Ha már megvan a Tekken 3 neked bármilyen formában és jól működik, akkor CSAK a verekedős játékok miatt, szerény véleményem szerint, NEM éri meg.

De ahogy azt korábban leszögeztem, ez az én ízlésem és szubjektív véleményem és a bloghoz mérten csakis egy dolgot néztünk: milyen bunyós játékok vannak a konzolon. Ne felejtsük el, olyan címek is vannak rajta, mint a GTA pl. De ha tényleg csak a kor és a konzol verekedős játékai érdekelnek, a Tekken 3 az egyetlen cím, ami valóban klasszikus a műfaj szerelmeseinek! 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://fightinggames.blog.hu/api/trackback/id/tr5214377695

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása